Puolue on elävä kansanliike

Vasemmistoliitto on saanut useita vaalivoittoja viimeisten vuosien aikana. Voittojen mukana on tullut myös hallitusvastuuta ja lisää vaikutusvaltaa kuntatasolla. Puolueeseen on liittynyt viimeisten vuosien aikana enemmän uusia jäseniä kuin vanhoja jäseniä on poistunut. Puolueen ikärakenne on nuorentunut merkittävästi ja marraskuisena viikonloppuna Kuopion puoluekokouksessa puolueen johtotehtäviin on ehdolla lähinnä alle nelikymppisiä tuoreita päättäjiä.


Kansan keskuudessa vasemmistoliitolla on kuitenkin maine menneisyyden puolueena. Tämä siitä huolimatta, että vasemmistoliiton nykyisistä jäsenistä noin puolet on liittynyt puolueeseen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja Li Anderssonia pidetään vakuuttavimpana puoluejohtajana Suomessa.


Uusi vasemmistolainen keskustelu ei ole saanut sijaa mediassa samalla tavalla kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Britanniassa. Vaikka suomalainen yhteiskunta on vuosien varrella joutunut tinkimään julkisen sektorin palveluistaan, ovat julkiset palvelumme edelleen erittäin laadukkaita ja edullisia verrattuna muihin länsimaihin.

Uusi vasemmistolainen sukupolvi on saanut merkittävää yhteiskunnallista jalansijaa esimerkiksi ympäristö-, tasa-arvo- ja rauhanliikkeen kautta. Ajankohtaiset yhteiskunnalliset haasteet itsensätyöllistäjien ja opiskelijoiden toimeentulon suhteen ovat lisänneet nuorten aikuisten määrää merkittävästi myös liikkeen sisällä. Vasemmisto on nähty lisäksi luonnollisena paikkana vähemmistöjen oikeuksien puolustajille. Moderni vasemmistolainen liike ei edellä mainituista syistä ole yhden eturyhmän oikeuksia ajava puolue. Vasemmistoliitto yhdistää perinteisen työväenluokan ja uudet kansanliikkeet saman katon alle ihmistä lähellä olevaksi puolueeksi.

Kuopion puoluekokouksessa Vasemmistoliitto uusii tavoiteohjelmansa ja saa uusia kasvoja puolueen puheenjohtajistoon. Kokouksessa määritellään, mitkä ovat vasemmistolaisen politiikan arvot 2020–luvulla.

Vesa Plath
Keski-Suomen Vasemmiston ehdokas Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

(Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa maanantaina 11.11.2019)

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •