Pannaanko Jyväskylässä ”taseet töihin” ja pohjavedet myyntiin?

Lähes kaikki suomalaiset mediat ovat viime päivinä revitelleet Jyväskylän vesiliiketoiminnan yksityistämisellä. Otsikoita ollaan revitelty ja osa artikkeleista on ollut erittäin harhaanjohtavasti kirjoitettu. Lehtien kirjoittelun pohjalta on noussut jo mielenosoituksia, joissa vaaditaan, että kaupunkilaisten vettä ei saa myydä.

Kyseessä on siis Jyväskylän kaupungin 100% omistaman monialaisen energiayhtiön Alvan (ent. Jyväskylän energia) vähemmistöosuuden myynnin kartoitus, eikä koko yhtiön myynti. Koko tilanne juontuu käsittääkseni siitä, että kuntatalous on mennyt jo pitkään miinuksella ja energiasektorille vaaditaan valtavia tulevaisuusinvestointeja, joita ei pelkästään kuntalaisten harteille asetetulla lainalla pystytä toteuttamaan. Energiasektori on kovassa murroksessa, eikä ole varmaa, pystyvätkö kunnalliset energiayhtiöt vastaamaan niihin haasteisiin, joita horisontissa siintää.

Tässä hetkessä Jyväskylän kaupunginhallitus on päättänyt lähteä selvittämään, miten kuntalaisille lankeavaa investointiriskiä saataisiin jaettua. Sen myötä on päätetty lähteä sipiläläiseen “taseet töihin” -tyyliseen toimintaan, jossa kuntalaisten omistamasta yhtiöstä myytäisiin sellainen vähemmistöosuus, jonka myötä kaupungin päätösvalta yhtiöön säilyy täysimääräisenä. Hommaa laitettiin hoitamaan konsultit, joille sorvattiin bonuksellinen sopimus, missä ei mielestäni ole mitään ihmeellistä. Ainakin pyrkivät tekemään työnsä kunnolla.

Selvitystyön perusteella vesiliiketoiminnan pitäisi olla osa kauppaa, koska myyntiä ei onnistuisi ilman. Vesiliiketoiminnan osalta oli tehty virhe jo aiemmin, kun toiminta oli viety saman liiketoiminnan alle kuin energia. Yhtiön pilkkominen ottaisi useammin vuoden ja vähemmistöosuuden myyntiä ei pystyttäisi toteuttamaan.

Vaikka tulevaisuuden energiainvestoinnit ovat haastavia ja vähemmistöosuuden ostaja voisi olla hyväkin kumppani, en näe periaatteellista syytä ottaa mukaan uusia sijoittajia energiayhtiöön. Yksityistämiseen johtava kehityskulku ei ole hyvä. Kun on kyseessä luonnolliset monopolit, on mielestäni erittäin tärkeää, että kuntalaisina pystymme yhdessä kustantamaan myös investoinnit, jotka koskevat omaa energiantuotantoamme ja -järjestelmäämme. Toivoisin, että energian ja veden omistus ja päätöksenteko olisi mahdollisimman lähellä käyttäjäänsä. Jos tämä tarkoittaa sitä, että paikallinen energiayhtiö häviää kilpailussa uusiutuvan energian rakentamisessa yksityisille taloyhtiöille , niin sitten niin tapahtuu. Pienet yhtiöt toimivat ketterämmin ja suuret seuraavat vakaammin perästä.

Toivottavasti Suomen hallitus vetää tällaisesta kehityksestä omat johtopäätöksensä mahdollisimman pikaisesti ja päättää, että vesiliiketoiminta olisi julkisessa omistuksessa tai vesiosuuskuntien hallussa. Samalla toivon, että uusiutuvan energian infraan panostetaan lähivuosina ennennäkemättömällä tavalla. Vettä, ilmaa ja verkkoja ei voi myydä loputtomasti, pidetään huolta, että niiden omistus pysyy käyttäjän lähellä.

Aion seurata Jyväskylän tilannetta läheltä ja raportoida loppukeväästä tarkemmin tilanteesta. Pysykää kuulolla.

Lähteet:

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2019-12-09_esiselvitys-alva-yhtiot-oyn-yritysjarjestelysta

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2019-12-16_jyvaskylan-kaupunginhallituksen-paatoksia-16122019

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •