Järkeä liikuntapaikkarakentamiseen!

Suomen liikuntaolosuhteet ovat ottaneet viimeisten vuosikymmenien aikana valtavia harppauksia eteenpäin. Suomeen on rakennettu erittäin kattava jäähalliverkosto, uimahalleja, tekonurmia sekä laskettelukeskuksia. Nämä usein verorahoilla kustannetut parannukset liikkumisen infraan ovat olleet harrastajan näkökulmasta erinomainen mahdollistaja.

2010-luvun massiiviset hankkeet kuten Tampereen Kansi ja Areena ja HIPPOS2020 ovat sen mittaluokan hankkeita, että niihin on jo lähtökohtaisesti pyritty hankkimaan suuri määrä ulkopuolista rahaa, jotta rakentaminen on edes mahdollista.

Mitä näiden ensiluokkaisten tilojen myötä tapahtuu harrastusten kustannuksille? Kun rakennushankkeita tehdään sijoittajien rahoilla, he suurella todennäköisyydellä odottavat saavansa sijoittamalleen pääomalle vastinetta. Liikuntapaikoissa liikkumista harrastavat ovat lähinnä seurojen jäseniä tai yksittäisiä kansalaisia. Siten on oletettavaa, että liikkumisen kustannukset ovat olosuhteiden parantuessa jatkuvasti nousussa. Liikkumisen kustannusten nousua hoidetaan tällä hetkellä polttamalla kynttilää kahdesta päästä. Verovaroista yhä suurempi osuus menee liikuntavuorojen tukemiseen samalla kun harrastajien maksut ovat jatkuvassa nousussa.

Jos tilannetta ajatellaan kansanterveyden näkökulmasta, on huomioitava, että etenkin pienituloisemmalle väestönosalle liikkumisen ja urheilun maksullisuus on jo nyt suuri ongelma. Jos kustannukset jatkavat nousuaan nykyistä tahtia, näemme tulevaisuudessa yhä selkeämmin luokkaerot ihmisten liikkumisessa.

Yhteiskuntamme osallistuu hyvin voimakkaasti lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen, jotta vanhempien tulot eivät vaikuttaisi heidän harrastuksiinsa. Tämän sivutuotteena täysi-ikäiset liikkujat joutuvat maksamaan liikkumisestaan todella kovia maksuja. Opiskelijan, työttömän tai pienituloisen yksinhuoltajan budjetilla tämä tarkoittaa sitä, että on tehtävä oikeasti kipeitä valintoja esimerkiksi ruuan ja liikunnan välillä.

Onkin todettava, että liikuntapaikat on suunniteltava siten, että yhteiskunnan kantokyky mahdollistaa niiden kattavan käytön. Liikuntapaikkoja ei voida suunnitella ainoastaan eliitin ehdoilla tai syömävelan varaan. Liikkumisen on oltava mahdollista kaikille.

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •