Epidemiaa ja solidaarisuutta

Poikkeukselliset ajat ovat saapuneet uuden pandemian myötä ympärillemme. Maailma tuntuu pysähtyneen, kun ihmiskunta pyrkii taistelemaan pienen viruksen leviämistä vastaan. Poikkeustilanne ei kuitenkaan ole kaikille sama, vaan se vahvistaa olemassa olevia luokkarakenteita.

Kun tietotyöläiset ja virkahenkilöstö asetetaan kotikaranteeniin tekemään töitä, on monen muun työntekijän edelleen lähdettävä ansaitsemaan paikkoihin, joissa asetetaan itsensä virukselle alttiiksi. Toiset eivät saa palata töihin lainkaan, koska heidän työnsä on tehty rajoitteiden kautta mahdottomaksi. Pienyrittäjien valmiiksi tiukka talous ajautuu kriittiseen tilaan, kun palveluiden myynti käy käytännössä mahdottomaksi. Nollatuntisopimuksella olevaa ei enää kutsuta töihin. Esiintyvä taiteilija jää ilman keikkoja useaksi kuukaudeksi. Riskiryhmään kuuluvat eivät uskaltaudu ovestaan ulos. Pien- ja mikroyrittäjät sekä itsensä työllistäjät ja urheiluseurat ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa epidemian aikana maailmantalouden häiriötilanteessa.

Nyt kaikkien, joilla vielä palkka juoksee ja tulonmuodostus etenee sekä terveys on hyvä, on syytä katsoa oman navan ja vessapaperiröykkiön ulkopuolelle. Vaikka olette etätöissä, niin kannattakaa lounasravintoloita ja tilatkaa ruokaa niistä kotiin, jotta ne selviäisivät pahimman asiakaskadon yli. Tukekaa taiteilijoita ostamalla heidän tuotteitaan verkosta. Maksakaa netissä livestriimatuista keikoista vapaaehtoinen maksu. Älkää vaatiko peruuntuneista tapahtumista rahojanne takaisin ainakaan heti. Lupautukaa käymään kaupassa naapurin vanhukselle. Kysykää avoimesti ihmisiltä, tarvitsevatko he apua pandemian aikana.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia tekoja. Voisiko toisista välittäminen olla ratkaisu pahimman välttämiseen?

P.S.
Kuunnelkaa viranomaisia ja toimikaa ohjeiden mukaisesti! Ja peskää käsiänne!

Linkkejä:

https://thl.fi/fi/

https://www.keikalla.fi/

https://kauppa.luovarecords.com

Jaa tämä sosiaalisessa mediassa!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •